Szomszédos települések

Gyergyószentmiklós

Gyergyószentmiklós (románul Gheorgheni, németül Niklasmarkt) város a mai Romániában Hargita megyében. Az egykori Gyergyószék központja. Gyilkostó tartozik hozzá. Eger és Szigetszentmiklós testvérvárosa.

www.gheorgheni.ro

Gyergyószárhegy

Szárhegy (más néven Gyergyószárhegy, románul Lăzarea, régebben (magyar hatásra) Sarhighi, vagy Giurgeu-Sarheghi, németül Grünberg) nagyközség Romániában Hargita megyében.

www.lazarea.eu

Gyergyóujfalu

Gyergyóújfalu (románul Suseni, németül Hochfeld) falu Romániában, Hargita megyében. Gyergyószentmiklóstól 12 km-re délnyugatra, a Visszafolyó-patak Marosba ömlésénél fekszik.

www.gyergyoujfalu.net

Gyergyócsomafalva

Gyergyócsomafalva (románul Ciumani) község Romániában, Hargita megyében. Gyergyószentmiklóstól 9 km-re délnyugatra a Nagy-Somlyó-patak Marosba ömlésénél fekszik. Gyergyócsomafalva Erdély keleti, Székelyföld északi, Hargita megye középső részén terül el. Tengerszint feletti magassága: 745–775 m. A falu a Gyergyói-medence DNy részén, a Görgényi-havasokat és Hargita-hegységet összekötő Délhegy lábánál, a Maros két oldalán fekszik.

www.csomafalva.info

Gyergyóditró

Ditró, vagy Gyergyóditró (románul Ditrău, németül Dittersdorf, szászul Dittrichderf) nagyközség Romániában, Hargita megyében. Orotva tartozik hozzá. Két részből áll, amelyek neve Felszeg és Alszeg. A Keleti-Kárpátokban, a Gyergyói és Görgényi-havasok által pártázott fennsík északnyugati részén fekszik Ditró község. A Szárhegy felől műúton érkező, elhagyva a községet, nemsokára kilép a medencéből, és a Maros mellett kanyargó országúton folytatja útját Maroshévíz felé. Az átutazóban ez a település városias képeket villant fel, s valóban Ditró a medence egyetlen községe, mely egy ugrásnyira van a kisvárosi cím felé. A helység egyik része a Ditró pataka mentén, alsóbb területei a Maros volt árterületén épültek.

www.gyergyoditro.ro

Gyergyóremete

Gyergyóremete (románul Remetea) falu Romániában, Hargita megyében. Gyergyószentmiklóstól 15 km-re északnyugatra a Maros mellett fekszik Ditróval és Csutakfalvával összenőve. Gyergyóremete, Hargita megye egyik nagy községe, a Gyergyói-medence északkeleti részén fekszik, a Görgény-hegység vulkáni vonulatának aljában, átlag 750 m tengerszint feletti magasságban. A község területe 10 600 hektár, amelyből belterület 462 hektár.

www.gyergyoremete.ro