Formația de pompieri voluntari

Comuna se face cunoscută prin biserica-monument de 800 de ani, prin educaţia şcolară veche de 400 de ani şi prin Formaţiunea de Pompieri Voluntari veche de 160 de ani. Această formaţiune de pompieri voluntari a funcţionat fără întrerupere de la înfiinţare până în zilele noastre şi sperăm că va mai sărbători multe centenare. După cum bine ştim, în mediu rural paza şi stingerea incendiilor este efectuată şi în zilele noastre de pompieri voluntari, care îşi fac munca fără nici un contraserviciu, beneficiază numai de aprecierile primite de la membri şi conducătorii comunităţii. Sarcina lor este de a organiza prevenirea incendiilor, salvarea de vieţi şi bunuri în caz de incendii, localizarea focarelor de incendii şi stingerea acestora.

Scurt istoric al Formaţiunii de Pompieri Voluntari
În remiza formaţiunii se află un drapel confecţionat în anii ’60 şi pe care se poate citi anul 1849. Considerăm că înainte de această dată deja a existat formaţiune de pompieri voluntari, dar considerăm veridic data înscripţionată pe drapel şi de aici calculăm că formaţia are peste 160 de ani. În arhiva naţională am găsit un document care atestă că ministrul de interne regal prin ordinul nr. 36272/1877 a admis satatul de funcţionare a Formaţiunii de Pompieri Voluntari din Joseni. În baza acestui statut a funcţionat formaţiunea până în anul 1934.

La începutul secolului 20. au avut loc cele mai mari incendii din istoria comunei, printre care marele incendiu din aprilie 1902, care a lăsat fără adăpost 262 de familii. Acest eveniment a făcut ca conducătorii comunei să procure echipament nou, performant la vremea respectivă. În Primul Război Mondial majoritatea pompierilor voluntari s-au înrolat. Mulţi dintre ei au căzut pe front, astfel în anul 1920 formaţiunea a numărat numai 20 de membri. S-au recrutat noi membri, au reconstruit remiza distrusă. În anul 1931 formaţiunea număra 80 de membri. Membri noi erau instruiţi la reuniunile organizate din două în două săptămâni. În 1929 au primit uniforme noi. În 1933 cu contribuţia Composesoratului a fost procurat o motopompă. În 1934 au primit de la comună 2000 mc de lemn pentru cumpărarea unei motopompe mai puternice, mai performante.

După cel de al Doilea Război Mondial formaţiunea s-a reorganizat. Din anul 1959 participă anula la diferite concursuri, de unde de multe ori s-au întors cu permiul întâi. Comandanţii acestei prioade au fost: Lőrincz János, Azbé Mihály, Baricz Lajos, Bajkó Balázs, Lackó József şi acum mai bine de 24 de ani Molnár Vencel.

În prezent Formaţiunea de Pompieri Voluntari numără 42 de membri:

Comandant principal: Molnár Vencel

Comandant secund: Balázs Csaba

Pompieri: Ambrus Dénes, Ambrus András, Ambrus Zoltán, Ambrus László, Balázs Szabolcs, Baricz András, Baricz Károly, Baricz Zoltán, Baricz Róbert, Baricz Zsolt, Baricz Árpád, Baricz Kálmán, Benedek József, Borsos Lajos, Borsos Ferenc , Domokos Csaba, Fejér Endre, Ferencz Ignácz, Fehér Jenő, Fejér Zoltán, Fejér Miklós, György Ignácz, Hobaj Árpád, Ilyés László, Kiss Attila , Kiss Csaba, Kiss Imre, Kiss László, Kiss Péter, Koncsag József, Magyari György, Madarász Tihamér, Mészáros Imre, Molnár Arnold, Molnár Gellért, Pop Szilveszter, Simon István, Török Miklós,Vizoli György

Membri echipei de fete şi băieţi formată în 2009, sunt: Koncsag Gál Szilveszter, Gál Norbert, Gál Zsolt, Vargyas Tihamér, Koncsag Krisztián, Baricz Oszváld, Szekeres Zsolt, Laczkó Ákos, Baricz Hunor, Baricz Noémi, Gáll Timea, Gál Tünde.